Vlăduț Muscalu este un copil care, aparent, se înscrie în ceea ce numim normalitate: un elev de clasa a VI-a cu rezultate mediocre, vesel, energic, mereu în acțiune. Doar rubrica de absențe ne-a atras atenția pentru că existau zile întregi în care nu frecventa școala.
Împreună cu diriginta lui am realizat o vizită familiei sale, unde am aflat o poveste cutremurătoare. Vlăduț are doi frați mai mari, ambii abandonând școala după clasa a VIII-a datorită faptului că au fost nevoiți să muncească pentru a câștiga bani cu care să-și întrețină familia. Tatăl, alcoolic și violent, își manifesta frustrările asupra mamei iar scenele violente făceau parte din tabloul zilnic al copilăriei lor. Când Vlăduț avea 4 ani, după o boală cumplită, mama băiatului a murit, lăsându-i în grija bunicii și a tatălui. Scenele violente au continuat până când rudele bunicii, în vârstă de 83 de ani, le-au cumpărat o casă pentru a se separa de tatăl copiilor. În prezent, Vlăduț este îngrijit de bunica și de frații săi, dar tot ceea ce a trăit l-a marcat profund.
Debutul său în proiect nu a fost tocmai unul strălucit, copilul aproape refuzând să participe. După cum ne-a mărturisit, îi era rușine să mănânce pentru a nu crede alți copii că nu are mâncare acasă, încercând astfel să nu cumva să se înțeleagă că bunica nu are suficientă grijă de el. După discuții cu bunica și mătușa care ori de câte ori se întoarce din Italia se interesează de situația școlară a copilului, l-am convins să participe la proiect. În momentul actual, are frecvență de aproape sută la sută, s-a integrat în grupul copiilor participanți la proiect, iar situația lui școlară s-a îmbunătățit ușor din privința performanțelor școalare, dar mai ales din privința prezenței.
Vlăduț are așteptări mari de la viață, care ne bucură. El nu dorește să se facă cioban, ca frații săi, el vrea să devină pompier, dovadă a sufletului mare și altruist pe care îl are.
Poate că proiectul „Vino la școală!” chiar îi va schimba destinul în bine. Depinde de noi, profesorii lui, în mare parte, cum va fi scris acest destin și cum vom profita de oprtunitățile pe care ni le oferă proiectul pentru a-l convinge pe Vlăduț că educația este singurul mod de a-și depăși condiția și de a deveni un om bun.
Întocmit, Expert Local de Implementare, Stroie Adela